26 Ağustos 2007 Pazar

İskender Kebap




Aslında döneri de iskender usta icad etmiştir.
İskender usta mangal üzerinde yatay olarak çevrilerek pişirilen kuzuyu madeni bir çubuğa geçirmiş, mangalı da ayağa kaldırmıştır.
Dikey olarak yerleştirilen kömürlerle pişirdiği kuzuyu uzun bir bıçakla ince ince keserek hazırlarmış.
İskenderin döneri kuzu ve koyun etinden yapılır, dana eti kullanılmazmış.
Kuzunun kolayca ve zayiat vermeden kesilmesi için kemiklerinden ayırmış, lezzetli olması için de sinirlerini temizleyip ince tabakalar halinde hazırlayıp özel sosta dinlendirmiştir.
Hazırladığı bu kebap önceleri "İskenderin Dönen Kebabı" olarak anılmış, zamanla döner adını almıştır.

İskenderden türetilmiş bir diğer kebap da Pideli Köftedir...
İskender kebabın aynısıdır. Sadece döner yerine küçük köfteler kullanılarak hazırlanır. Bir rivayete göre İskender, Pideli Köfteden esinlenerek yapılmaya başlamıştır. Diğer bir rivayete göre de Pideli Köfte İskender Kebaptan esinlenerek yapılmaya başlamıştır.
Hangisi daha eskidir bilmem ama pideli köftenin anayurdu bursa'nın kayhan semtidir. İskenderin doğum yeri de kayhan çarşısıdır.
Yıl 1867...

Bence en iyi iskender sadece Bursa'da yenir. Tavsiyem İskender İskenderoğlu ve İskender Efendi Konağı.
Zaten İskender Kebabı sadece İskenderoğlu ailesine (oğulları ve torunları) ait lokantalarda yenir. Diğer lokanlatalarda yediğiniz kebaplar İskender Kebap adını taşıyamaz çünkü bu ad İskenderoğlu ailesi tarafından tescil edilmiştir.

İskendercilerin milli tatlısı kemalpaşa tatlısıdır.Bir de Bursa'da terminalin karşısında bir işkembeci vardır. Burada bol Rakı tüketilen bir gecenin ardından işkembe çorbanızı içtikten sonra meşrubat dolabının içinde sıra sıra bekleyen "atom"lardan mutlaka tadın. Buz gibi fırın sütlacın üzerine iki adet kemalpaşa tatlısı konulması ile oluşturulan gerçek bir atom bu tatlı...

Hiç yorum yok: