Kefir Kafkasya orijinli, sütün mayalandırılması ile elde edilen bir içecektir. Kefir tanelerinden elde edilir. Kefir taneleri, fındık tanesi büyüklüğünde, sarımsı beyaz bir renkte ve patlamış mısır görünümündedirler.Bu taneler sütü fermente edici rol oynarlar.Kefir farklı sütler ile (inek, keçi, koyun, hindistancevizi, pirinç ya da soya sütleri) yapılabilir. İlk kefirin deve sütü ile yapıldığı bilinir.
Kefirde etilalkol ve laktik asit fermantasyonları bir arada oluşur.
Kafkasya'dan dünyaya yayılan Türkler su ve ayran yerine içtikleri bu içeceği de beraberlerinde götürerek dünyaya tanıtmışlardır.
Kefirin faydalarına gelince :
- Hücre yenileme özelliğine sahiptir
- Kandaki kötü kolestrolü azaltır
- Tansiyonu düşürür
- İdrarı sulandırır
- Bağırsakları çalıştırır
- Şekeri düşürür
- Kanseri geciktirir
- Cinsel gücü arttırır
- Aidsi yavaşlatır
- Çok şekerli gıda tüketen çocuklar için faydalıdır
Ayrıca, sarılık , eklem hastalıkları, ishal , kabız , kan kaybı, idrar torbası hastalıları, doğum sorunları,sinirsel rahatsızlıklar, ülser, iştahsızlık, uykusuzluk, bronşit, astım gibi hastalıklarda da tedaviye yardımcı olur.
Böbrek, karaciğer ve deri rahatsızlıkların da faydalı etkileri vardır.
Kefirde :
- Mineraller (kalsiyum ve magnezyumun)
- Aminoasitler (triptofan)
- Proteinler
- Vitaminler (B12 , B1 ve K)
- Faydalı bakteriler (Lactobacillus caucasus, Leuconostoc, Acetobacter ve Streptococcus) vardır.
Kefirin diğer önemli bir özelliği de maya ve bakterilerin kültüre edilme işleminden sonra sütte bulunan laktozun tamamına yakınını yapılarında bulunan laktaz enzimi ile tüketmeleridir. Böylece laktoz dolayısıyla süt içemeyen, midesine dokunan kişiler kefiri sorunsuzca tüketebilirler.
Kefir dolapta saklandığı takdirde uzun süre dayanır. Beklemiş kefirin tadında hissedilen ekşiliğin nedeni Acetobakterler tarafından üretilen asetik asittir. Ayrıca içindeki alkol miktarı da bu süreçte %4 seviyesine kadar yükselir.
Kefir fermantasyon süresine bağlı olarak değişik özellikler ve isimler taşır :
- 24 saat sonucunda tatlı kefir
- 48 saat sonucunda orta sert kefir
- 3 gün sonucunda sert kefir
- 3 günden daha uzun süren fermantasyon sonunda çok sert kefir oluşur.
Kefirin kullanımına gelince:
- Su ve ayran yerine içilebilir
- Ekşi krem şanti yerine salataların hazırlanmasında ve sosların koyulaştırılmasında kullanılabilir
- Peynir ve yoğurt yapılabilir
- Pizza, börek ve çörek yapımında kullanılabilir.
Günümüzde kefir, Brezilya, Almanya, Fransa, İsrail, Lüksemburg, Norveç, Avusturya, İsveç gibi ülkelerde üretilmekte ve tüketilmektedir.
Japonlar su kefiri adı altında farklı bir kefir üretmektedirler. Bu kefirin üretiminde süt yerine su, kültürün beslenmesi içinde şeker ilave edilir. Çeşitli meyve sularıyla da kefir yapılabilmektedir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder