26 Ağustos 2007 Pazar

Meyhane Terimleri Sözlüğü



Yumruk Mezesi :

Eskiden "ayaklı meyhane" denen seyyar içki satıcıları varmış. Bellerine ucu musluklu, Rakı veya şarapla doldurulmuş gayet uzun bir koyun bağırsağı sararlar, sırtlarında bir cüppe, cüppe'nin iç cebinde de bir kadeh bulundururlarmış. Etrafı kollayarak kuşağının arasından kadehi doldurup müşterilerine verirlermiş. Kadehi fondip yapan müşteri elinin tersiyle ağzını silip gider, buna da "yumruk mezesi" denirmiş...

Gedikli Meyhane :

Gedikli meyhaneler ruhsatlı ve sınırlı sayıda açılmış meyhanelermiş.Gedikli meyhaneler bir ustanın idaresinde işletilir, bu ustaya meyhaneci ustası ya da barba denirmiş. Meyhanede yiyecek içecek servisini sakiler yaparken, ortacı hizmetkarlara ve barbalara miço denilen küçük yaşta oğlan çocukları yardım edermiş.Yiyecek içecek tezgahının başındakilere tezgahçı yada mastori tabiri kullanılırmış. Gedikli meyhanelerde, sofraya şamdan getiren ve müşterilerin çubuklarına ateş koyan meyhane uşaklarına da ateşçi ya da ateşoğlanı veya pedimu denirmiş.

Unutma Bizi Dolması :

Ramazan boyunca meyhaneler kapalı kalırmış ve Ramazan bayramında meyhaneciler gedikli müşterilerinin evlerine midye veya uskumru dolma gönderirlermiş.
Buna "unutma bizi dolması" denirmiş.

Koltuk Meyhanesi :

Koltuk meyhaneleri gizlice içki satan ara sokak bakkalları ve manavları imiş eskiden. Günümüzde tek tekçi meyhaneleri ile karıştırılmaktadır.

Topik :

Topik bir Ermeni yemeğidir. Biz genelde bir Rakı mezesi olarak bilsek de, aslında topik Ermenilerin paskalyadan önce et ye süt ürünleri tüketmedikleri "büyük perhiz" ya da "karem" döneminde yedikleri yiyeceklerden biridir.

Hiç yorum yok: